Etkinliğin amacı, Türkiye genelinde eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrencileri ya da en az lisans derecesine sahip, üniversite/eğitim ve araştırma hastanesi/araştırma enstitüsü ya da Ar-Ge kuruluşunda çalışan araştırmacıların girişimcilik becerilerini yükseltmek ve hâlihazırda girişimcilik serüveninde başarılı olmalarını sağlayacak donanımlarını arttırmaktır. Etkinlik ile aynı zamanda girişimcilik alanında TÜBİTAK, Kalkınma Ajansları, AB ve KOSGEB’in sağladığı girişimci destek programlarına yapılan başvuruların arttırılması ve başarı oranının yükseltilmesi hedeflenmektedir.
Etkinlik kapsamında, Türkiye’de eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrencileri ile en az lisans derecesine sahip, üniversite, eğitim ve araştırma hastaneleri, araştırma enstitüleri veya Ar-Ge kuruluşlarında çalışan araştırmacılar arasından toplam 24 katılımcı seçilecektir. Katılımcılar, farklı disiplinlerden altı kişilik dört grup oluşturacak şekilde organize edilecektir. Etkinlik, katılımcıların girişimcilik becerilerini geliştirmelerine ve yatırım süreçlerini deneyimlemelerine olanak tanıyan teorik ve uygulamalı bir eğitim içeriğine sahip olacaktır.
Etkinliğin İlk Günü: Program, tanıtım ve katılımcılar arasındaki tanışma etkinlikleri ile başlayacaktır. Gün boyunca girişimciliğin temel kavramları, süreçleri, takım çalışmasının önemi gibi konularda teorik eğitimler sunulacaktır. Katılımcılar, uzman mentorlerin desteğiyle ekipler halinde iş fikri geliştirme çalışmaları yapacaktır. Ayrıca, girişimcilik başarısında kritik olan "değer yaratma" kavramı da ele alınacaktır. Fikri mülkiyet haklarına ilişkin eğitim verilerek katılımcıların, fikirlerini koruma konusunda bilgi sahibi olmaları sağlanacaktır. Tasarım odaklı düşünme eğitimi ile girişimcilerin kullanıcı odaklı ve yenilikçi ürün veya hizmet geliştirme becerileri desteklenecektir.
Etkinliğin İkinci Günü: Katılımcılara girişimin yer alacağı pazarın nasıl tanımlanacağı ve pazarlamanın başarıya etkisi üzerine eğitimler verilecektir. Pazar araştırması ve veri odaklı analiz uygulamaları ile doğru pazar tespiti çalışmaları yürütülecektir. Finansal kaynaklara erişim sağlamak için kamu ve özel girişimcilik destek programları tanıtılacak, ayrıca TÜBİTAK 1812 Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı hakkında bilgi sunulacaktır. İş planı hazırlama süreci detaylı şekilde ele alınacak, yatırım ekosistemi tanıtılarak yatırımcı beklentileri üzerine eğitimler verilecektir. Katılımcılar, iş modeli geliştirme eğitimleri alarak iş fikirlerinin nasıl değer yaratabileceği ve sürdürülebilir bir işletmeye nasıl dönüşebileceği konusunda bilgi edineceklerdir. Bu süreçte her grup, iş fikirlerini test edecek ve mentorluk desteği alarak iş modeli uygulaması gerçekleştirecektir.
Etkinliğin Üçüncü Günü: Katılımcılara, yatırımcı sunumlarını etkili hale getirmek için sahne kullanımı, sunum içerik hazırlığı ve çevre kontrolü gibi konularda eğitimler verilecektir. Girişimcilerin kurumsal kimlik oluşturma süreçlerine yönelik olarak web sitesi tasarımı, kartvizit gibi unsurların yanı sıra sunum tasarımında renk ve font seçimi gibi önemli detaylar ele alınacaktır. Eğitimlerin sonunda, katılımcılar geliştirdikleri iş fikirlerini içeren sunumlarını hazırlayacak ve bu süreçte mentor desteğinden yararlanacaktır. Hazırlıkların ardından demoday simülasyonu düzenlenerek katılımcılar iş fikirlerini jüri önünde sunacaktır. Programın son bölümünde ise, akademik ve akademik olmayan başarılı girişimcilerin deneyimlerini paylaştıkları bir panel düzenlenecektir. Etkinliğe katılan tüm katılımcılara sertifikalarının takdim edilmesiyle etkinlik sona erecektir.